Friday, April 14, 2006

Kriittinen tila

Havahduin pystyyn vasta äskettäin. Minun vuosisatani menee tällä vauhdilla nopeasti. Ulkomaailma osoittautui niin raskaaksi, että mikromedikaalikeskukseni nukutti minut kotiin päästyäni kuudeksi Telluksen vuorokaudeksi huoltotoimenpiteitä varten. Muistin poliisien käynnin, kirskunnan, vihlonnan, voihkimisen ja muut epämiellyttävät äänet.

Kun olen kriittisessä tilassa, ajattelen siksi suhteellisuusteoriaa, aika-avaruutta. Mitä on tila? Mitä on laajuus? Kun vauhti on niin kova, esimerkiksi 28 000 km tunnissa, voin kietoa maapallon kiemuraani parissa tunnissa. Suihkukoneet lentävät niin nopeasti, että ne "pyyhkäisevät pois Atlantin", "kutistavat Ranskan neliöksi jonka sivu on puolitoista tuntia", tai "voittavat aikaa ajalta" kuten luotijunasta sanottiin. Ne kutistavat maita ja mantuja kuin pääkalloja.

Ensin reaalinen tila urbanisoitui, nyt on käynnissä reaaliajan urbanisaatio. Sitä minäkin teen raportoidessani Tellukselta Tähtineuvostolle etätoiminnan teknologian avulla. Teen eräänlaista reaaliaikaista ympäristönvalvontaa, vaikka interaktiivinen etäteknologia ei olekaan käytössäni täysimittaisesti, sillä Telluksella ei ole Telesatamia.

Etäkokoontuminen ja etäläsnäolo merkitsevät sitä, että olen tässä ja muualla samanaikaisesti, reaaliajassa. Näin tapahtuman paikka katoaa, tapahtumat tapahtuvat, mutta niiden paikkaa ei voida määrittää. Etäpaikallisten tekniikoiden paikkaa ei voida reaalisesti määrittää.

Elektronioptiikka on tehnyt toiminnan, tai ehkä etätoiminnan, mahdolliseksi. Radiosähköiset kuvat välittyvät etäkapulallamme, kaukosäätimellä. Samaan aikaan yksilön ruumiin aistinkyvyt siirtyvät pikku hiljaa koneille, varsinkin antureille, sensoreille ja muille ilmaisimelle. Kauko-ohjauksesta tulee vain pieni osa telluslaisten elämää, sitä täydentää ikuinen, kaikkialla oleva, alituinen televalvonta. Jokainen viesti, sanoma ja liike tallentuvat näiden avulla tarpeen mukaiseen käyttöön.

Kuka sitä tarvitsee? Jos minulta kysytte, vastaus on Tähtineuvosto. Ja Tähtineuvosto on valtuuttanut minut antamaan Neuvonantajana nämä tekniikat Telluksen hallintakoneistoille. He pääsisivät samaan muutamassa vuosisadassa, mutta meilläkin on Tähtineuvostossa tehokkuusvaatimuksemme. Me tarvitsemme nämä tiedot. Valitettavasti emme voi kertoa, mihin. Saatte ehkä tietää sen, kun on sen tiedon aika.

Kriittinen tila on siis abstraktio. Samoin tietysti oma identiteettikriisini. Mutta poliisin käynti pakottaa minut miettimään yhä vakavammin telluslaisen identiteetin hankkimista. Asiaan pitää perehtyä, eikä se taida olla mahdollista täältä asunnostani. Tähtineuvoston telluksenpäällisestä komentokeskuksesta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home